KÜTÜPHANE (BİLGİ BANKASI)

İnternet girişimciliğinin istihdama katkısı

İnternet ve internet girişimciliğinin istihdama katkısı üç etkenin bir araya gelmesi sonucu oluşmaktadır:

Yeni girişimlerin yarattığı istihdam ve doğrudan işe alımlar: İnternet girişimciliği tarafından kurulan şirketler büyürken çalıştırdıkları insan sayısı da artmakta, bu da istihdama olumlu katkıda bulunmaktadır.

Yan iş kollarının büyümesi: Internet üzerinden yapılan ticaret birçok yan iş kolunu da olumlu anlamda etkilemiştir. Özellikle lojistik, depolama ve çağrı merkezleri eticaretin olumlu etkilediği iş kollarıdır. Bu etkiler raporun e-ticaret kısmında detaylandırılmıştır.

Geleneksel işletmelerdeki istihdam etkisi: Geleneksel işletmeler bir taraftan sayısal kanallar ve pazarlama ile ilgili yeni işler yaratırken, bir yandan da bir takım işleri yok etmektedir. Bu gelişmelerden olumsuz etkilenebilecek iş kolları içerisinde perakende sektörü ve seyahati sayabiliriz [7]. ABD’de bir zamanların büyük işletmeleri olan tüketici elektroniği sektöründen Circuit City 2009’da, müzik ve medya mağazaları Virgin Megastores 2009’da, kitap ve müzik mağazaları zinciri Borders 2011’de, oyuncak mağazaları zinciri.

KB-Toys 2009’da iş hayatlarına son verdiler. Özellikle yabancı basında çıkan bazı görüşlere göre internet ekonomisinin yıkıcı yeniden yapılandırma rüzgarları bu sektör ve firmaların işlerini ciddi anlamda etkilerken aynı süreçte benzer ürünleri satan Amazon gibi internet şirketlerinin büyüdükleri ise bir gerçektir. Seyahat sektörüne örnek olarak ABD’de son 10 yıl içerisinde internetin bu sektördeki rolünün hızla artmasına paralel olarak yaşanan istihdam düşüşü gösterilebilir. Aynı dönem içerisinde ABD’de havayollarının satışı içerisinde internetin payı %21’den %50’ye çıkmıştır.

Yukarıda değindiğimiz etkilerine ek olarak, internet girişimciliği mekandan bağımsız olma özelliği nedeniyle engelli vatandaşların ve kırsal kesimde yaşayanların istihdama daha çok katılabilmeleri potansiyeli taşımaktadır. İnternet girişimciliğinin bu yönü ülkemizde de İstanbul Kalkınma Ajansı’nın ve Kalkınma Bakanlığı’nın desteklediği Türkiye Beyazay Derneği’nin yürüttüğü “Engelsiz e-Ticaret” gibi projelerle güçlendirilmeye çalışılmaktadır. Bu proje kapsamında engelli girişimcilerin e-ticaret hakkında eğitilmesi ve e-ticaret sektörüne kazandırılması amaçlanmıştır. Ticari kuruluşlar da, sosyal sorumluluklarını yerine getirmek üzere engelli vatandaşları istihdama katan projeler geliştirmektedir. Örneğin önde gelen bir mobil iletişim firması çağrı merkezlerinde “homeagent” (evinden çalışan) olarak çalışma imkanı vererek, engelli vatandaşlar istihdama kazandırmıştır. İnternetin her yerden ve özgürce ulaşılabilen “açık” doğası toplumun her kesiminden insanlar için girişimcilik anlamında bir fırsat eşitliği yaratmaktadır. Bu da internet girişimciliğini daha da tetikleyen bir etmen olarak karşımıza çıkmaktadır. İnternet girişimcilerini diğer girişimcilerden ayıran bir başka fark da internet girişimciliğinin gençleri teşvik etmesidir. Düşük sermaye ihtiyacı ile internet girişimciliği, risk toleransı olan gençleri girişimciliğe teşvik etmektedir. Örneğin ABD’nin Kaliforniya Eyaleti Silikon Vadisi bölgesinde faaliyet gösteren ve bugüne kadar 300’den fazla girişime destek vermiş olan Y-Combinator kuluçka organizasyonu destek verdiği girişimcilerin işe başladıkları zamanki ortalama yaşlarını 26 olarak belirtmiştir. Ayrıca melek yatırımcı olarak Silikon Vadisi’nde Google ve PayPal gibi çok başarılı olmuş yeni girişimlere destek vermiş olan Ron Conway, destek verdiği girişimcilerin ortalama yaşının 25 ve altında olduğunu belirtmiştir.

Kaynak: bilgitoplumustratejisi.org
 
Tüm hakları eticaret.com.tr adına saklıdır!
Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.

Mobil uyumlu yazılım: www.eticaret.com.tr
Tüm hakları eticaret.com.tr adına saklıdır!
Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.

Mobil uyumlu yazılım: www.eticaret.com.tr